Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fraude marca Hansa

ro

27 Aug, 2007 00:00 2632 Marime text
1188158086.jpg

Redactia noastra a intrat in posesia unui raport al Curtii de Conturi a Romaniei, Camera de Conturi a Judetului Constanta, Directia de Control Financiar Ulterior, datat 31 mai 2006

Concluziile raportului de control intermediar nu fac decat sa confirme cele semnalate de cotidianul nostru in repetate randuri, respectiv neregulile existente la Primaria si Consiliul Local Cernavoda, gestionate de edilul Gheorghe Hansa. Interesant este insa ca, desi in cuprinsul raportului sunt mentionate o serie de deficiente si nereguli, nimeni nu a dispus vreo masura de sanctionare a vinovatilor. Din documentul mentionat reiese ca, la sfarsitul lunii mai 2006, doi controlori financiari din cadrul Directiei amintite au efectuat verificari la Consiliul Local Cernavoda, verificari care s-au extins pe perioada 17.04.2006 - 31.05.2006 si au constat in auditarea contului de executie bugetara si a bilantului contabil pe anul 2005. In perioada supusa controlului, conducerea executiva a fost asigurata de Gheorghe Hansa, in calitate de ordonator de credite, si Sorin Ionescu, sef serviciu financiar contabil. Din concluziile raportului intocmit de controlorii financiari reiese ca, la Consiliul Local Cernavoda, s-au incalcat flagrant prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, referitoare la contabilitatea mijloacelor fixe si inventarierea anuala a patrimoniului. La categoria operatiuni Active fixe, arata controlorii financiari, s-a constatat subevaluarea soldului contului mijloace fixe la data de 31.12.2005, cu suma de 47.216,27 lei. Aceasta suma este aferenta obiectivului "Reparatii terasa statie captare Dunare" care, desi a fost prevazut in lista de investitii pe anul 2005, finalizat in luna noiembrie, nu a fost inregistrat ca mijloc fix, astfel ca valoarea mijloacelor fixe a fost denaturata cu aceasta valoare. Statia captare Dunare este una din cele care asigura alimentarea cu apa potabila a orasului si care face parte din Serviciul de Gospodarire Comunala. Aici, angajat pe functia de maistru, dar, in fapt, omul din umbra este Nicolae Hansa, fratele primarului.

Tara lui Papura Voda

In continuare, raportul precizeaza ca, la capitolul inventarierea anuala a patrimoniului s-au constatat o serie de deficiente referitoare la modul de realizare a acestei operatiuni, cum ar fi: neintocmirea procesului-verbal al comisiei centrale de inventariere, prin care sa fie stabilite rezultatele finale si valorificate eventualele diferente. Totodata, nu s-a definitivat actiunea de inventariere a terenurilor date in concesiune. Nu s-au inventariat gestiunile de alimente la crese si gradinite, disponibilitati banesti la trezorerie sau banci, s-au gasit lipse de inventar nesemnate de gestionari si necompletate corespunzator, lipsa declaratiilor date de gestionari la finalizarea actiunii de inventariere. Cu alte cuvinte, Consiliul Local, sub conducerea executiva a primarului Hansa, pare a fi un fel de tara lui Papura Voda. Singura grija a edilului nu pare a fi binele public, ci numai aceea de a-si instala rudele, respectiv fiica si fratele, in posturi cat mai frumusele, si a acorda licitatiile asociatiilor fiului sau. In final, arata raportul, raspunderea pentru deficientele constatate revine, in primul rand, primarului Gheorghe Hansa, in calitate de ordonator de credite. In ceea ce priveste veniturile institutiei, controlorii financiari au descoperit si aici o serie de nereguli. Din verificarea modului de inregistrare a debitelor la sursa impozite si taxe locale de la persoane fizice si juridice s-a constatat ca acestea, precum si accesoriile lor, respectiv dobanzi, penalitati si penalitati de intarziere, au fost inregistrate in evidenta contabila in alte conturi decat cele in care ar fi trebuit. Inregistrarea nu s-a facut numai in baza unor documente justificative ale compartimentului impozite si taxe, ci si in baza incasarilor reflectate in executia de casa a bugetului local. In alta ordine de idei, au constatat controlorii financiari, in 2005 nu s-au aplicat procedurile de executare silita potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, fiind incalcate, astfel, prevederile Legii contabilitatii. Aceste nereguli financiar - contabile nu au influentat contul de executie pe 2005, dar nu au asigurat managementului informatiile privind drepturile si obligatiile contribuabililor, incasarile creantelor, precum si un control eficient al managementului asupra debitelor si incasarilor evidentiate in cadrul compartimentului de impozite si taxe.

Vinovatii fara sanctiune

Raspunderea, si la acest capitol, revine tot primarului. Gasim nereguli si cu privire la cheltuielile institutiei. In ceea ce priveste cheltuielile de personal, in cazul unor deplasari in interesul serviciului cu autoturismul proprietate personala, s-a constatat ca s-au decontat bonuri de cumparare benzina la valoare nominala, fara sa se tina seama de distanta si de consumul de 7,5 litri de benzina la 100 de kilometri parcursi, asa cum cere legea. La auditarea cheltuielilor de dezinsectie, dezinfectie, deratizare, s-au gasit erori materiale, in sensul ca au fost acceptate plata si contravaloarea unor lucrari neprevazute in caietul de sarcini si neexecutate de prestator in suma stabilita drept pretul contractului. Raspunderea pentru aceste nereguli revine tot primarului Hansa. Altfel spus, primarului putin ii pasa de datornicii institutiei pe care o conduce si marimea debitelor pe care le are de incasat, bani cu ajutorul carora ar putea asigura o viata mai buna locuitorilor orasului. Edilul semneaza documente prin care plateste pe oricine ii cere bani pentru serviciile prestate, fara a verifica sau poate fara a vrea sa verifice. Interesant este faptul ca raportul, datat, asa cum am precizat anterior, 31 mai 2006, nu a fost urmat de nicio masura de sanctionare a celor care au fost gasiti vinovati.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii