Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locatarii din Boreal au sarit la gatul lui Tucan

ro

04 Sep, 2007 00:00 1506 Marime text
1188849070.jpg

Managerul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta, Jean-Paul Tucan, catre angajati: "Incompetentilor! (...) Nu ma intereseaza ca ati fost la accidente! Nu aveti nicio scuza!"

Un echipaj al Politiei Rutiere, doua de la Sectia 2 si unul al jandarmilor s-au deplasat, ieri, la intrarea in cartierul Boreal, pentru a asigura ca drumul catre ansamblul rezidential va fi blocat fara incidente. Asa cum era insa de asteptat, locatarii Borealului au luat atitudine, opunandu-se vehement blocarii caii de acces racordata ilegal la DN 2A. Principalii acuzati au fost firma constructoare, Impact SA, Primaria Constanta si Jean Paul Tucan, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta. Blocarea caii de acces catre cartierul Boreal a fost anuntata inca de vineri, 31 august. Ieri dimineata, sarguinciosi, politistii si-au facut aparitia la fata locului inca de la ora 7.00, demararea actiunii fiind prevazuta doua ore mai tarziu. Si asteptarea angajatilor Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta a inceput. Abia dupa aproximativ 45 de minute, doi muncitori de la DRDP si-au facut aparitia cu mainile in san. Utilajele, au explicat ei pe indelete, sunt inca pe drum. Vin tocmai de la Tuzla, au incercat ei o scuza subtire, de parca drumul Tuzla - Constanta se parcurge similar distantei Bucuresti - Constanta.

Tucan o comite!

Cum asteptarea se tot prelungea, jurnalistii l-au contactat pe managerul Directiei Regionalei de Drumuri si Poduri Constanta, Jean-Paul Tucan. Dezinformat total, directorul a declarat ca utilajele sunt la fata locului. Chiar el insusi se indrepta spre locatie, alaturi de alti angajati ai Regionalei, desi trecusera mai bine de doua ore de la ora in care trebuia incepute lucrarile. Intrebat fiind de ce intarzie utilajele, Tucan s-a scuzat patetic. "Oamenii mei sunt acolo, pentru ca noi am initiat actiunea. Eu coordonez cinci judete si nu raspund pentru asta", a catadicsit el sa injghebe. In viziunea lui Tucan, seful Sectiei Constanta, Cornel Negutu, este responsabil pentru eventualele probleme. "Pentru ca eu raspund de cinci judete si nu si de asta", a mai repetat el, adaugand ca este treaba subalternilor sai.

Flitul muncitorilor

Ajuns la Boreal, Tucan a constatat, uimit, ca, intr-adevar, muncitorii nu sosisera. Dovedind inca o data ca habar nu are ce se intampla in Directia pe care o conduce, directorul a cerut explicatii. I s-a raspuns ca oamenii fusesera siliti sa intervina in cazul unui accident in Eforie. Nenorocirea de la Eforie a fost de fapt scuza usuratica a sefului Regionalei de Drumuri. Dupa alte zece minute, drumarii au aparut cu tot cu utilaje. De ochii presei, Tucan s-a lansat intr-un "speech" interminabil, tragandu-si oamenii la raspundere: "Incompetentilor! S-a schimbat programul si acum incepe de la ora 10.00 fara ca eu sa stiu? Nu ma intereseaza ca ati fost la accidente! Nu aveti nicio scuza!". In fine, angajatii DRDP s-au mobilizat si au trecut la treaba. Locatarii cartierului Boreal, care, pana atunci, asistasera relativ pasivi la ceea ce se petrecea, au inceput sa-si manifeste opozitia. Povestea cartierului este controversata. Cei care au cumparat vile in ansamblul rezidential au luat teapa vietii lor. Au platit, acum trei ani, mai bine de o suta de mii de euro pentru o vila cu trei camere care, la scurt timp, a inceput sa se darame. Vilele au fost construite de firma Impact SA, care a crescut constant pretul locuintelor, iar oamenii au fost efectiv jupuiti. In momentul in care credeau ca au scapat de belele, au descoperit ca strada Brest nr. 2, care iese din DN 2 A si duce in cartier, este ilegal racordata la drumul national. Firma Impact primise aviz de construire, dar cu conditia de a face un sens giratoriu in zona. Nepasatori din momentul in care s-au vazut cu autorizatia in buzunar, reprezentantii firmei nu au catadicsit sa-si aduca la indeplinire obligatia.

"Habar nu ai de institutia pe care o conduci!"

Cu timpul, intrarea in Boreal s-a transformat intr-un adevarat "punct negru". Cei mai multi dintre locatari faceau stanga taind linia continua, iar accidentele rutiere in zona se tineau lant. Timp de trei ani, Serviciul Politiei Rutiere a solicitat zadarnic DRDP sa ia masuri pentru ca firma Impact sa creeze sensul giratoriu in zona. Se pare ca, in cursul saptamanii trecute, in cadrul unei sedinte comune Prefectura, Primarie, DRDP si SPR, s-a luat decizia ca drumul sa fie blocat. Desi firma Impact fusese instiintata inca din data de 31 august cu privire la masurile ce vor fi luate, cei mai multi dintre locatari au fost insa luati prin surprindere ieri, cand s-au trezit cu drumarii la usa. Niciunul nu fusese instiintat. Drumul urma sa fie blocat cu ajutorul unor stalpi infipti in pamant, cimentuiti si uniti intre ei cu glise. In momentul in care drumarii s-au apucat sa sape, s-a declansat scandalul. Locuitorii au inceput sa ameninte ca vor darma bariera imediat cum se vor termina lucrarile. Acuzele la adresa institutiilor si invectivele adresate lui Tucan au inceput sa curga. "De ce nu ati facut nimic timp de trei ani? Suntem constanteni, platim impozite si taxe, de ce Primaria nu face nimic?", curgeau intrebarile din toate partile. Crezand ca a gasit raspunsul salvator, Jean Paul Tucan a intervenit, explicand ca, de doi ani, incearca sa discute cu Impact SA, dar firma constructoare refuza sa inceapa orice demers pentru construirea sensului giratoriu. Oamenii au luat insa foc in momentul in care directorul DRDP a aratat documentul din care reiesea ca Impact SA fusese somata abia in urma cu trei zile cu privire la actiunea ce urma sa se desfasoare. "Ce fel de director esti dumneata?", "Habar nu ai de institutia pe care o conduci!", "Ai trimis somatie abia in urma cu doua zile!", cam in acest mod si-au manifestat oamenii nemultumirea. Disperat, unul dintre locatari si-a parcat masina in fata drumarilor, in incercarea disperata de a opri lucrarile. Sub protectia politistilor, acestia si-au vazut insa de treaba, iar, in final, locatarul a fost nevoit sa elibereze calea. Dupa un timp, cei care locuiesc in Boreal au fost nevoiti sa cedeze. In aceste conditii, singura cale de acces catre ansamblul rezidential ramane drumul comunal care iese in varianta Ovidiu, dar care este neamenajat. De mentionat ca firma Impact SA a fost reprezentata si ea de o persoana din conducere, care insa nu a dorit sa comenteze in niciun fel situatia in care si-a pus cumparatorii. Majoritatea locatarilor au declarat ca, in aceste conditii, vor fi nevoiti sa puna vilele in vanzare.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii