Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Vintila "in aceeasi barca" cu Marius Batu si Eugen Baboi

ro

12 Nov, 2007 00:00 2983 Marime text
1194802521.jpg

"Nu am mai fost demult acasa" * Cu acest cantec si-au deschis cei doi Poesis concertul sustinut in fata publicului de acasa

In ciuda vremii nefavorabile constantenii nu s-au lasat convinsi sa ramana in casa. Sambata seara, clubul Phoenix a inceput sa se umple treptat. Oamenii au preferat sa infrunte vremea pentru a veni sa-i asculte pe cei al caror nume se leaga de orasul Constanta. Si cand, alaturi de Poesis apare numele unui clasic al folk-ului, Mircea Vintila, in calitate de invitat special, comportamentul iubitorilor de folk nu mai necesita nicio justificare. In urma cu 30 de ani, la Casa de Cultura din Constanta, Marius Batu, Eugen Baboi si Dicran Asarian puneau bazele Poesis. Numele a fost ales de catre Corneliu Stroe, drummer la Creativ, pe cand era director la Casa de Cultura. Dupa primul album aparut in 1996, "Cantec soptit" grupul "Poesis", alcatuit din Marius Batu si Eugen Baboi si al caror "cantec cu vrabia", care de altfel a si dat numele albumului, are rezonanta pentru multi, s-a gandit sa lanseze al doilea album in cei 30 de ani de cariera. "Babilon" este un album "al calatoriilor prin timp, prin spatiu, prin constiinta (nu intamplator titlul de lucru al intregului proiect a fost Ulise)" se arata in prezentarea materialului discografic. "Cantecul care da titlul albumului se refera la Babilonul universalizat in care traieste cetateanul international. Este o critica a confuziei, a prostiei si a lacomiei, usor de gasit in orice societate moderna, dar parca mai cu seama in forma pe care a luat-o capitalismul din Europa estica", astfel isi justifica Poesis demersul "babilonian". Imediat dupa aparitia primului album, cei doi membri ai grupului, Marius Batu si Eugen Baboi au incetat sa mai cante impreuna, Eugen emigrand in Canada, unde locuieste si acum. Povestea albumului "Babilon" se intinde pe o perioada de trei ani. Pentru album s-au facut runde succesive de inregistrari intr-un studio din Bucuresti si intr-unul din Calgary. Dorul de casa si bucuria reintalnirii Poesis i-a determinat, poate, pe cei doi sa deschida concertul cu "Nu am mai fost demult acasa". Aduceri aminte "Am uitat de mult cum arati" sunt versurile care au cantat dorul. Cu sensibilitate si emotia reintoarcerii "acasa", la Constanta, Poesis a reusit sa rasfete auzul publicului cu "portii" induiosatoare de folk. Dupa concertul de la Bistrita Folk, care se va desfasura intre 16 si 17 noiembrie, Eugen Baboi se va intoarce peste ocean.

"Printre soapte... in secolul XX" cu Mircea Vintila

Partea a doua a serii dedicate "Babilonului" l-a adus in fata publicului pe Mircea Vintila. Venit sa-si sustina colegii, Mircea Vintila a creat o atmosfera de neuitat, in Clubul Phoenix, dupa o absenta de aproximativ cinci ani. Alaturi de el, toti cei prezenti, aflati in "aceeasi barca" s-au intors pentru cateva clipe in "secolul XX", la Hanul lui Manuc. "Printre soapte" din cantecele lui Vintila nu putea sa lipseasca acel etern feminin reprezentat atat de bine de "Madama de pica" sau de Miruna. Alaturi de el, publicul a cantat refrene celebre si l-a acompaniat asa cum a stiut mai bine, cu minute intregi de aplauze si bis-uri cerute cu insistenta. Pentru ca publicul este "stapanul" ale carui dorinte trebuie indeplinite, folkist-ul care a avut alaturi de el poza lui Florian Pitis a bisat cel putin de patru ori. "Mielul", cerut de catre public si "oferit" cu generozitate de Vintila, a reamintit celor prezenti, odata in plus, adevaruri general valabile si a confirmat ca niciodata acest cantec si acest concert nu vor fi uitate "domnule".

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii