Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paraschiva "sapte blocuri"

ro

24 Nov, 2007 00:00 2023 Marime text
1195848589.jpg

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta analizeaza documentatia construirii unor locuinte cu regim de inaltime P+4-10E amplasate pe Baba Novac, in zona Compozitorilor

Beneficiarul lucrarii este Paraschiva Barbu, iar proiectant, firma Kalinia Proiect SRL, prin arhitect Felix Arsene. Proiectul a ajuns in faza de documentatie pentru obtinerea certificatului de urbanism. De fapt, se doreste modificarea Hotararii de Consiliu Local din 2005 pentru schimbarea destinatiei amplasamentului in zona de locuinte. Cu alte cuvinte, am obtinut avizele pentru ceva, dar ne-am gandit mai bine si ar trebui sa facem un mic ansamblu rezidential. Sau, nu prea mic, daca stam sa ne gandim la faptul ca Paraschiva Barbu intentioneaza sa construiasca intr-o zona foarte buna nu mai putin de sapte blocuri cu o suprafata construita la sol intre 260 si 706,50 mp. Cele trei loturi pe care se vor ridica imobilele au o suprafata totala de 12.696,29 de metri patrati. Curios este faptul ca, in documentatia depusa la Agentia pentru protectia Mediului (APM) Constanta, nu se mentioneaza cum a intrat Paraschiva Barbu in posesia terenului, in ciuda faptului ca de obicei aceste date figureaza in dosarul de mediu. Pe terenul, care este in acest moment liber de constructii, vor "rasari" sapte blocuri de apartamente cu partere comerciale, cuprinse intre P+4E si P+10E. Blocurile vor avea subsol comun cu parcare subterana, se va asigura circulatie auto si pietonala, dar se va tine cont si de spatiile verzi. Ce mai, o adevarata oaza! Dealtfel, in documentatie se arata faptul ca lucrarea "nu va influenta negativ calitatea zonei, fiind compatibila cu caracteristicile ei functionale".

Retrocedarea Grand-ului

Dar, cine este Paraschiva Barbu, cea care isi permite sa faca sapte blocuri intr-o zona care se afla intr-un serios trend ascendent? Pe afacerista o putem gasi in multe business-uri. Spre exemplu, fosta gestionara de alimentara este patroana supermagazinului Grand si mama consilierului local PSD, Antonella Marinescu. In ceea ce priveste Grand-ul, istoria este destul de vasta. Prin anul 2001, imobilul, in care alimentara functiona, a fost revendicat, in conformitate cu prevederile legii 10/2001. Firma Paraschivei Barbu, SC Grand SRL, cumparase inca din 1999 parterul imobilului, de la Primaria Constanta, insa cladirea ar fi trebuit sa revina la proprietari. Dosarul de retrocedare a fost taraganat pentru o lunga perioada de timp.

Povestea Aqualand

Dupa modelul Nastase "patru case", pe Paraschiva "sapte blocuri" a mai primit din partea administratiei Mazare pomana unui PUD pentru construirea unei policlinici P+4E, pe bulevardul Mamaia. De asemenea, afacerista a concesionat terenul pe care il detinea in zona Aqualand, in favoarea Primariei Constanta. In schimbul a 20 de milioane anual, Paraschiva si-a inchiriat terenul societatii Aqualand SA, iar una dintre clauze prevedea ca pamantul sa poata fi cumparat de asociatii Aqualand chiar inainte sa expire contractul.

Barbu si Spectrum-ul

Paraschiva afacerista mai apare si in povestea ansamblului rezidential Spectrum, care va rasari in zona Pescarie. Terenul de 7.366 de metri patrati pe care se va construi Spectrum-ul a fost vandut in 2006 de SC Bizart Grup, catre Five Holding SRL. Contractul de vanzare-cumparare nu a fost a fost nici primul si nici singurul contact pe care l-au avut reprezentantii celor doua firme, in contextul in care, societatile au acelasi sediu social. Suprafata a fost obtinuta in urma unui contract de alipire a doua terenuri. Extrem de interesant este traseul proprietarilor pe care l-a urmat actualul amplasament al Spectrum Residence. Ambele suprafete de teren ce au facut ulterior obiectul contractului de alipire, au intrat initial in posesia unui notar public din Bucuresti, Mariana Laura Lese, printr-o dispozitie din luna noiembrie 2002, a primarului Radu Stefan Mazare. Una din suprafete a fost vanduta mai departe lui Vasile Bostan, Doina Bostan si Mircea Dumitrescu. Parachiva Barbu a cumparat terenul de la sotii Bostan, pentru a-l vinde ulterior celor de la Bizart Grup. Cealalta suprafata a fost vanduta de Lese, sotilor Ceacareanu, Mihai Sergiu si Daniela Maria, care, ulterior, au vandut tot celor de la Bizart Grup. Asa ca, putem observa foarte usor ca Paraschiva Barbu, afacerista si nascatoare de consilier local este unul dintre cei mai importanti pioni pe piata imobiliarelor constantene.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii